Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rolada makowa z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Roladę z makiem i kremem robię na Święta

Rolada makowa z kremem budyniowym

Składniki:

Rolada makowa z kremem budyniowym

 

  • BISZKOPT
  • jajka -4 szt
  • mąka - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 4 łyżki
  • mak suchy mielony - 4 łyżki
  • kakao - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do blachy
  • KREM
  • budyń śmietankowy- 1 opak
  • masło - 200 g
  • mleko -400 ml
  • cukier - 2,5 łyżki
  • DODATKOWO
  • gorzka czekolada- 0,5 opak
  • miód -2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z kremem budyniowym
Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć, posmarować kremem budyniowym i ponownie zwinąć w rulon. Roladę posmarować miodem i posypać wiórkami czekoladowymi Odstawić w chłodne miejsce.