misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Rolada malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pokrój i podawaj z reszta malin, które można również przetrzeć na sos.....

Rolada malinowa

Składniki:

Rolada malinowa

 

  • 4 białka
  • 300g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa mąki kartoflanej
  • 200-250g włoskiego serka mascarpone
  • 200g malin – świeże lub mrożone
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rolada malinowa
NADZIENIE: w misce rozmieszać serek z 50g cukru i dodać ½ do ¼ malin, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki.
BAZA: ubij na sztywno białka dodając powoli 250 g cukru, do momentu kiedy masa stanie się szklista. Dodaj sok z cytryny i mąkę kartoflaną. Wyłóż masę równo na blachę, pokrytą papierem pergaminowym do pieczenia.
Piecz około 20-25 minut w średnio nagrzanym piekarniku (160stC). Wyjmij z pieca i zostaw na blasze przez około 10 minut do wystudzenia, po czym wyłóż na uprzednio przygotowany papier posypany cukrem pudrem i zostaw do wystygnięcia.
Na zimnym bezowym spodzie delikatnie rozprowadź nadzienie, po czym zroluj go , pomagając sobie papierem. Zawiń szczelnie i mocno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 6 godzin.
Pokrój i podawaj z reszta malin, które można również przetrzeć na sos.