blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Rolada malinowa z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Rolada malinowa z niespodzianką

Składniki:

Rolada malinowa z niespodzianką

 

  • Biszkopt:
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła_
  • 5 łyżek konfitur malinowych lub porzeczkowych

 

  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • niepełna szklanka bitej śmietany
  • szklanka malin, jagód lub innych miękkich owoców
  • masło i cukier do formy

Sposób przygotowania:

Rolada malinowa z niespodzianką
Cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę połączyć z solą i masą żółtkową, dodać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać. Przygotować blachę. Masło stopić, dodać do ciasta. Całość wymieszać. Masę rozsmarować na blasze. Piec 8-10 minut w temperaturze 200° Biszkopt posmarować konfiturą i zwinąć w roladę. Schłodzić. Krem: żółtka utrzec z cukrem i solą. Mleko podgrzać z cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Letnie mleko dodać do żółtek. Podgrzewać mieszając, aż powstanie krem, nie gotować. Dodać żelatynę, bitą śmietanę i owoce. Roladę pokroić na 0,5 cm plastry, wyłożyć nimi salaterkę posmarowaną masłem i posypaną cukrem. Środek wypełnić schłodzonym kremem z owocami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem deser wyłożyć na talerz odwracając salaterkę do góry dnem.