migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rolada migdałowa z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna i bardzo delikatna roladka. Rozpływa się w ustach ale trzeba uważać na ciasto i postępować z nim delikatnie aby się nie rozpadło.

Rolada migdałowa z poziomkami

Składniki:

Rolada migdałowa z poziomkami

 

Sposób przygotowania:

Rolada migdałowa z poziomkami
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać powoli cukier a potem porcjami kolejne składniki : mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i tarte migdały. Masę migdałową wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie rozprowadzić, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi..Formę wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Przygotować krem- śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy ia następnie wymieszać ze serkiem mascarpone. Następnie ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować przygotowanym kremem, rozłożyć poziomki i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 

Tagi:

tarta rolada