BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Rolada o dwóch smakach owocowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię taką owocową roladę .Jest smaczna , dietetyczna i niedroga .

Rolada o dwóch smakach owocowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada o dwóch smakach owocowych

 

  • biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl.mąki tortowej
  • 1 szkl.cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 1,5 kg słodko-winnych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada o dwóch smakach owocowych
Z podanych składników robimy ciasto biszkoptowe . Wylewamy na blachę i pieczemy w 180 st.C .Gdy już biszkopt się upiecze , przestudzamy go i kroimy na pół .Rozkładamy ściereczkę i każdy biszkopt zwijamy w rulon , zostawiamy na parę minut . Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce , na dużych oczkach .Smażymy je w rondelku , aż będą miękkie .Jabłka dzielimy na 2 równe części .Jedną smażymy w jednym rondelku , drugą w drugim . Do jednej dodajemy galaretkę cytrynową , chwilkę gotujemy , aby się dobrze rozpuściła . Do drugiej wsypujemy galaretkę wiśniową . Rolady rozwijamy i smarujemy masą jabłkową zwijamy z powrotem .Gdy masa ostygnie rolady wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc .
Rolada o dwóch smakach owocowych
Rolady zwijamy w czystej ściereczce , zostawiamy aby ostygły .
Rolada o dwóch smakach owocowych
jabłka smażymy w rondelku , wsypujemy galaretkę .
Rolada o dwóch smakach owocowych
Jedną roladę smarujemy masą wiśniową , drugą cytrynową .
Rolada o dwóch smakach owocowych
Posmarowane rolady zwijamy w rulony , ostudzone wkladamy do lodówki .