Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Rolada otulona boczkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Rolada zachwyca nie tylko smakiem, ale i wspaniałym wyglądem glównie dzięki podpieczonym plastrom boczku.

Rolada otulona boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada otulona boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada otulona boczkiem
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Po usmażeniu dodajemy ją do mięsa mielonego. Śmietanę mieszamy z 5 łyżkami bułki tartej i przekładamy całość do mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy soli i pieprzu do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.



Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie osuszamy ja papierowymi ręcznikami. Kukurydze odsączamy z zalewy. Wycinamy kawałek folii aluminiowej, mniej więcej o wymiarach 20x30 cm, smarujemy odrobiną masła lub oleju i posypujemy resztą bułki tartej.



Na folii rozkładamy mięso, a na nim układamy cukinię i kukurydzę, Roladę zwijamy za pomocą folii i obkładamy plastrami boczku. Całość układamy w natłuszczonej formie i polewamy 4 łyżkami wody. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Rolada otulona boczkiem
Przygotowujemy farsz do rolady z mięsa, jajek, bułki tartej.
Rolada otulona boczkiem
Rozkładamy folię, posypujemy ją bułką tartą i układamy mięso.
Rolada otulona boczkiem
Na mięsie układamy cukinię i kukurydzę, delikatnie zwijamy.
Rolada otulona boczkiem
Rolada obkładamy boczkiem i pieczemy ponad godzinę.