Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 427]

Rolada porzeczkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada biszkoptowa z kremem z czerwonych porzeczek i galaretką. Idealna dla miłośników sezonowych smaków.

Rolada porzeczkowa

Składniki:

Rolada porzeczkowa

Biszkopt

Krem porzeczkowy

  • 250ml przetartych porzeczek bez pestek
  • 250ml śmietanki 36%
  • 1 galaretka malinowa

Dodatkowo

  • cukier puder
  • galaretka malinowa
  • porzeczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada porzeczkowa
Białka oddziel od żółtek po czym ubij je z cukrem na sztywno, po chwili dodając żółtka.Na koniec dodaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego po czym wyciskaj z niego cienkie długie pasy ciasta, na blachę wyłożoną pergaminem (paski ciasta powinny się dotykać).

Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st na 20min. W między czasie przygotuj krem.

Do szklanki przecieru porzeczkowego wsyp jedną galaretkę i dokładnie rozmieszaj, kiedy całość napęcznieje postaw galaretkę na palnik i rozpuść ją.

Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno, po chwili dodaj tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszaj całość.

Tak powstałym kremem posmaruj płaską stronę biszkoptu i umieść na nim dłubie pasy galaretki. Całość zawiń w rulon i wstaw do lodówki, przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami oraz galaretką.