gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Rolada potrójnie makowa z galaretką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 3/5 głosów: 9

Taką roladę potrójnie makową zrobiłam na Święta Wielkanocne. Mój mąż uwielbia mak dlatego rolada jest potrójnie makowa.

Rolada potrójnie makowa z galaretką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolada potrójnie makowa z galaretką

 

 

  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki maku mielonego suchego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 galaretka żółta
  • 1 szklanka wody

 

  • krem makowy
  • 15 dkg maku mielonego
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • garść rodzynek
  • garść migdałowy słupkach
  • garść wiórek kokosowych

 

  • aromat do smaku
  • 2 łyżki żelatyny
  • dżem z czarnej porzeczki
  • ozdoby do posypania
  • wiórki kokosowe
  • płatki czekoladowe
  • migdały siekane

Sposób przygotowania:

Rolada potrójnie makowa z galaretką
Przygotowanie galaretki.

Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do

pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc

Biszkopt makowy:

Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając

stopniowo cukier.

Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki , mak i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.

Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 25/40 cm. 

Biszkopt pieczemy 175 st około 20 minut.

Z gorącego biszkoptu zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną zawijamy w roladę studzimy.

Do garnka wlewamy mleko zagotowujemy wsypujemy mielony mak wymieszany z cukrem mieszamy chwilę jeżeli mak jest bardzo suchy to można dolać trochę mleku chwilę trzymamy na kuchence i pózniej studzimy.

Do ciepłego maku dodajemy aromat migdałowy.

Do miski przekładamy miękką margarynę lub masło ubijamy mikserem aby napuszyć czyli utrzeć do białości.

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy o odstawiamy aż napęcznieje pózniej zalewamy wrzątkiem studzimy.

Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego maku ucieramy cały czas mikserem .

Do powstałego kremu wlewamy chłodną żelatynę mieszamy .

Na koniec wsypujemy bakalie mieszamy.

Rozwijamy biszkopt makowy smarujemy dzemem z czarnej porzeczki na to wykładamy krem zostawiamy aby posmarować roladę z wierzchu.

Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku rolady.

Zwijamy w roladę.

Całą roladę smarujemy z wierzchu pozostały kremem i ozdabiamy dowolnie.

Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki.

POLECAM!!!!
Rolada potrójnie makowa z galaretką
Rolada potrójnie makowa z oczkiem z galaretki,
Rolada potrójnie makowa z galaretką
Taką mako roladę można zrobić na różne okazje
Rolada potrójnie makowa z galaretką
Do utartej do białości masła z makiem dodajemy bakalie.
Rolada potrójnie makowa z galaretką
Przygotowaną wcześniej galaretkę kroimy .
Rolada potrójnie makowa z galaretką
Rozwinięty biszkopt smarujemy dżemem i dajemy krem zwijamy.