jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rolada schabowa w sosie musztardowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladę w sosie musztardowym możesz podać z warzywami gotowanymi na parze.

Rolada schabowa w sosie musztardowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada schabowa w sosie musztardowym

 

  • 4 duże kotlety schabowe
  • 4 plastry boczku
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • 1 łyżka mąki
  • olej roslinny

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa w sosie musztardowym
Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem. Pieprzymy, lekko solimy. na każdy plaster układamy plaster boczku, kawałek ogórka i piórka cebuli. Zwijamy roladki, spinamy je szpilkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki ze wszystkich stron na rumiany kolor. Podlewamy wodą i dusimy do miekkosci. Gdy roladki są już miękkie wyjmujemy je, dodajemy do sosu musztardę, Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody - zagęszczamy sos. Na końcu dodajemy zahartowana śmietankę. Wkładamy rolady do sosu i trzymamy w cieple jeszcze 5 minut, Podajemy z warzywami, jakie lubimy.
Rolada schabowa w sosie musztardowym
Mięso wkładamy do sosu i dusimy jeszcze około 5 minut na małym ogniu.