joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Rolada schabowa z białą kiełbasą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mięso jest idealne, kruchutkie, wyśmienite na świąteczny, rodzinny obiad. Plastry boczku nadają roladzie soczystości. Wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno.

Rolada schabowa z białą kiełbasą i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada schabowa z białą kiełbasą i boczkiem

 

  • 1kg schabu
  • 2 cienkie białe parzone kiełbaski
  • kilka plastrów parzonego boczku
  • łyżka musztardy
  • op. przyprawy do mięsa wieprzowego
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z białą kiełbasą i boczkiem
Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą. Posmarować z wewnętrznej strony musztardą, ułożyć plasterki boczku i kiełbaski. Roladę ciasno zwinąć i związać nicią. Następnie zwinąć ciasno w papier do pieczenia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę wstawić w blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim mięso na ok 15 minut. Przed krojeniem na plastry odczekać 10 minut aby soki równo rozeszły się po mięsie.
Rolada schabowa z białą kiełbasą i boczkiem
schab rozkroić na duży płat i rozbić tłuczkiem
Rolada schabowa z białą kiełbasą i boczkiem
oprószyć przyprawą, ułożyc plastry boczku i kiełbaski
Rolada schabowa z białą kiełbasą i boczkiem
Ciasno zwinąć w papier do pieczenia i piec półtorej godziny w 180st.