Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rolada schabowa z kaszą kuskus

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nadziewana rolada schabowa peklowana 2 dni, podana z kaszą kuskus.

Rolada schabowa z kaszą kuskus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada schabowa z kaszą kuskus

 

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka całej kolendry
  • 10 ziarenek jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do pieczeni
  • 6 łyżek oleju
  • 90 g musztardy kremskiej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki soli peklowej
  • 10 dkg suszonych pomidorów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • szparagi marynowane - wg uznania
  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • bulion wieprzowy - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z kaszą kuskus
Do moździerza przełożyć kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca i zioła prowansalskie. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do pieczeni, olej, musztardę, ocet i sól peklową. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Schab rozkroić tak, żeby otrzymać niezbyt gruby, duży prostokąt. Suszone pomidory grubo pokroić (użyłam małych suszonych pomidorów przypominających rodzynki). Kukurydzę odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Listki bazylii posiekać. Do pokrojonych pomidorów dodać kukurydzę, cebulę, bazylię i oliwę. Dokładnie wymieszać. Przygotowane nadzienie rozłożyć na płacie mięsa, pozostawiając ok. 5 cm wolne na końcu, żeby podczas zwijania nadzienie nie wylatywało. Zwinąć ścisłą roladę. Nadzianą roladę mocno obwiązać nicią lub sznurkiem i przełożyć do naczynia. Przygotowaną wcześniej marynatą dokładnie natrzeć mięso. Naczynie z roladą przykryć i odstawić na 2 dni do lodówki. Roladę należy przewracać podczas marynowania. Należy robić to co ok. 12 godzin. Jak mięso się zamarynuje, rozgrzać na patelni trochę oleju i zrumienić na nim wyjęte z marynaty mięso. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, wlać marynatę, w której się marynowało. Brytfankę przykryć. Roladę piec w 180stopniach przez ok. 1 godzinę i 40 minut. Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę i piec roladę dalej po 20 minut z każdej strony. Bulion wieprzowy zagotować, zalać nim kaszę kuskus (wlać tyle bulionu, żeby sięgał ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kaszę przykryć i odstawić do napęcznienia. Jak kasza napęcznieje wymieszać ją widelcem. Natkę pietruszki posiekać, dodać do kaszy i wymieszać. Z upieczonej rolady odwinąć nici. Kroić ją w plastry. Podawać na kaszy kuskus z dodatkiem marynowanych szparagów.
Rolada schabowa z kaszą kuskus
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Rolada schabowa z kaszą kuskus
Schab wieprzowy rozkrojony w duży płat mięsa.
Rolada schabowa z kaszą kuskus
Przygotowane nadzienie rozłożone na mięsie.
Rolada schabowa z kaszą kuskus
Kasza kuskus przygotowana na bulionie wieprzowym z natką pietruszki.