edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 765]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Rolada schabowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pachnąca czosnkiem i tymiankiem, pod płaszczykiem z boczku

Rolada schabowa z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada schabowa z pieczarkami

  • 1 kg schabu środkowego bez kości, warkocza i białej grubej białej błony
  • 50 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera (ideałem jest parmezan, ja dałam twardą goudę)
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15-20 dag boczku wędzonego parzonego w ładnych plasterkach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z pieczarkami

Zaplanowałam sobie jedną dużą roladę, ale że mój schabik był króciutki, za to grubiutki, zrobiłam z niego trzy mniejsze sztuki. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić poziomo na trzy równej grubości plastry, zaś każdy z nich przeciąć wzdłuż nie docinając do końca w taki sposób, aby rozłożył się jak książka.



Tłuczkiem rozbić delikatnie starając się nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić je w plasterki. cebulę pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać, żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.



Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać bułkę tartą, ser i natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Przygotowane wcześniej mięso rozłożyć , wyłożyć na nie przygotowany farsz, zrolować i spiąć wykałaczkami (boki również).



Roladki ułożyć wykałaczkami do spodu i obłożyć wierzchy plasterkami boczku. Delikatnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia włożonym do blaszki. Końce rękawa dobrze związać. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.



Po upieczeniu ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć gorącą parą, rozciąć rękaw. Mięso wyjąć, delikatnie wydłubać z niego wykałaczki. Sos powstały w trakcie pieczenia zlać na patelnię i doprawić według własnego gustu: zagęścić mąką, śmietaną, albo tylko odparować. Mięso pokroić ukośnie w plastry i podawać na ciepło z gotowanymi warzywami i sosem.