Strona główna Rolada schabowa z pieczarkami

Rolada schabowa z pieczarkami
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

edytaha - Przepis na: Rolada schabowa z pieczarkami offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 699
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Rolada schabowa z pieczarkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pachnąca czosnkiem i tymiankiem, pod płaszczykiem z boczku


trudność: średne
czas:

Rolada schabowa z pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości, warkocza i białej grubej białej błony
  • 50 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera (ideałem jest parmezan, ja dałam twardą goudę)
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15-20 dag boczku wędzonego parzonego w ładnych plasterkach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia

Rolada schabowa z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Zaplanowałam sobie jedną dużą roladę, ale że mój schabik był króciutki, za to grubiutki, zrobiłam z niego trzy mniejsze sztuki. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić poziomo na trzy równej grubości plastry, zaś każdy z nich przeciąć wzdłuż nie docinając do końca w taki sposób, aby rozłożył się jak książka.



Tłuczkiem rozbić delikatnie starając się nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić je w plasterki. cebulę pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać, żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.



Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać bułkę tartą, ser i natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Przygotowane wcześniej mięso rozłożyć , wyłożyć na nie przygotowany farsz, zrolować i spiąć wykałaczkami (boki również).



Roladki ułożyć wykałaczkami do spodu i obłożyć wierzchy plasterkami boczku. Delikatnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia włożonym do blaszki. Końce rękawa dobrze związać. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.



Po upieczeniu ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć gorącą parą, rozciąć rękaw. Mięso wyjąć, delikatnie wydłubać z niego wykałaczki. Sos powstały w trakcie pieczenia zlać na patelnię i doprawić według własnego gustu: zagęścić mąką, śmietaną, albo tylko odparować. Mięso pokroić ukośnie w plastry i podawać na ciepło z gotowanymi warzywami i sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolada schabowa z pieczarkami (strona 1 z 1)  
kasnaj

kasnaj
offline

2012-12-19 11:52
Wygląda super :) przygotuje takie mięsko na 1 dzień świąt :D:D brawo!!!!
Skomentuj
Oceń:
1
edytaha

edytaha
offline

2012-12-19 12:02
kasnaj napisał(a):

Wygląda super :) przygotuje takie mięsko na 1 dzień świąt :D:D brawo!!!!

Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak mnie i domownikom :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Roladki schabowe nadziewane Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką
Schabowe falbanki Kotlety schabowe z papryką i dynią Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Duszone kawałki schabowe Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików Schabowy z bazylią i suszonymi pomidorami
Kotlety schabowe z boczniakami i serem Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką Tradycyjny kotlet

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane