Strona główna Rolada schabowa z pieczarkami

Rolada schabowa z pieczarkami
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

edytaha

Złoty Ekspert
Przepisy: 739
zdjęcia: 1 z 5
Rolada schabowa z pieczarkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pachnąca czosnkiem i tymiankiem, pod płaszczykiem z boczku


trudność: średnie
czas:

Rolada schabowa z pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości, warkocza i białej grubej białej błony
  • 50 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera (ideałem jest parmezan, ja dałam twardą goudę)
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15-20 dag boczku wędzonego parzonego w ładnych plasterkach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia

Rolada schabowa z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Zaplanowałam sobie jedną dużą roladę, ale że mój schabik był króciutki, za to grubiutki, zrobiłam z niego trzy mniejsze sztuki. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić poziomo na trzy równej grubości plastry, zaś każdy z nich przeciąć wzdłuż nie docinając do końca w taki sposób, aby rozłożył się jak książka.



Tłuczkiem rozbić delikatnie starając się nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić je w plasterki. cebulę pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać, żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.



Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać bułkę tartą, ser i natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Przygotowane wcześniej mięso rozłożyć , wyłożyć na nie przygotowany farsz, zrolować i spiąć wykałaczkami (boki również).



Roladki ułożyć wykałaczkami do spodu i obłożyć wierzchy plasterkami boczku. Delikatnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia włożonym do blaszki. Końce rękawa dobrze związać. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.



Po upieczeniu ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć gorącą parą, rozciąć rękaw. Mięso wyjąć, delikatnie wydłubać z niego wykałaczki. Sos powstały w trakcie pieczenia zlać na patelnię i doprawić według własnego gustu: zagęścić mąką, śmietaną, albo tylko odparować. Mięso pokroić ukośnie w plastry i podawać na ciepło z gotowanymi warzywami i sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolada schabowa z pieczarkami (strona 1 z 1)  
kasnaj

kasnaj

2012-12-19 11:52
Wygląda super :) przygotuje takie mięsko na 1 dzień świąt :D:D brawo!!!!
Skomentuj
Oceń:
1
edytaha

edytaha

2012-12-19 12:02
kasnaj napisał(a):

Wygląda super :) przygotuje takie mięsko na 1 dzień świąt :D:D brawo!!!!

Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak mnie i domownikom :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab duszony w cebuli Schab pieczony na jarzynach Cygara schabowe w sosie cebulowym
Schabowe plastry na kapuście kiszonej Roladki schabowe nadziewane Schabowy pod pierzynką
Pieczony schab  nadziany żurawinową wkładką Majerankowy schabowy w chrupkiej panierce  Kotlety schabowe w panierce z chleba
Schab po bałkańsku Schab gotowany w warzywnym bulionie podany z sosem Piersi w schabie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane