Strona główna Rolada schabowa z pieczarkami

Rolada schabowa z pieczarkami
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

edytaha offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 699
zdjęcia: 1 z 5
Rolada schabowa z pieczarkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pachnąca czosnkiem i tymiankiem, pod płaszczykiem z boczku


trudność: średne
czas:

Rolada schabowa z pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości, warkocza i białej grubej białej błony
  • 50 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera (ideałem jest parmezan, ja dałam twardą goudę)
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15-20 dag boczku wędzonego parzonego w ładnych plasterkach
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia

Rolada schabowa z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Zaplanowałam sobie jedną dużą roladę, ale że mój schabik był króciutki, za to grubiutki, zrobiłam z niego trzy mniejsze sztuki. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić poziomo na trzy równej grubości plastry, zaś każdy z nich przeciąć wzdłuż nie docinając do końca w taki sposób, aby rozłożył się jak książka.



Tłuczkiem rozbić delikatnie starając się nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić je w plasterki. cebulę pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać, żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.



Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać bułkę tartą, ser i natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać. Przygotowane wcześniej mięso rozłożyć , wyłożyć na nie przygotowany farsz, zrolować i spiąć wykałaczkami (boki również).



Roladki ułożyć wykałaczkami do spodu i obłożyć wierzchy plasterkami boczku. Delikatnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia włożonym do blaszki. Końce rękawa dobrze związać. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.



Po upieczeniu ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć gorącą parą, rozciąć rękaw. Mięso wyjąć, delikatnie wydłubać z niego wykałaczki. Sos powstały w trakcie pieczenia zlać na patelnię i doprawić według własnego gustu: zagęścić mąką, śmietaną, albo tylko odparować. Mięso pokroić ukośnie w plastry i podawać na ciepło z gotowanymi warzywami i sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolada schabowa z pieczarkami (strona 1 z 1)  
kasnaj

kasnaj
offline

2012-12-19 11:52
Wygląda super :) przygotuje takie mięsko na 1 dzień świąt :D:D brawo!!!!
Skomentuj
Oceń:
1
edytaha

edytaha
offline

2012-12-19 12:02
kasnaj napisał(a):

Wygląda super :) przygotuje takie mięsko na 1 dzień świąt :D:D brawo!!!!

Mam nadzieję, że będzie smakować tak jak mnie i domownikom :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab nadziewany morelą Schab na kanapki z szynkowara Schab z kością duszony w marchewce
Suszony schab na włoską nutę Schab z wędzonym kurczakiem Schab marynowany suszony
Zrazy ze schabu tradycyjne Schab duszony w sosie Roladki schabowe nadziewane
Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką Schabowe falbanki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane