VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 652]

Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie.

Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem
Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości. Papryki kroimy w kosteczkę, smażymy na osobnej patelni. Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Siekamy w drobną kostkę. Rozcięty schab przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką czerwoną papryką. Po całości kolejno układamy pieczarki z cebulką, papryki oraz jajka. Zwijamy do środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny 10 minut.
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem
Schab kroimy wzdłóż dłuższego boku na duży płat grubości około 1 cm
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem
Na mięsie układamy usmażone pieczarki z cebulą oraz papryki
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem
Następnie dokładamy ugotowane i pokrojone jajka
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem
Mięso zwijamy i rulon, obwiązujemy nicią i pieczemy w folii aluminiowej