zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Rolada schabowa Zosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna rolada z boczkiem

Rolada schabowa Zosi

Składniki:

Rolada schabowa Zosi

 

  • ok. 1,2 schabu bez kości
  • 35 dkg boczku wędzonego (wąski kawałek)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa Zosi
Mięso umyć i osuszyć. Przeciąć schab ostrym nożem, tak by powstał płat mięsa. Natrzeć mięso czosnkiem oraz przyprawami. Na płacie schabu położyć boczek wędzony. Wszystko zwinąć i spiąć (najlepiej wykałaczkami). Odstawić mięso na około 1 godzinę. Następnie ułożyć schab na natłuszczonej olejem blaszce. Mięso posmarować roztopionym masłem. Całość wstawić do piekarnika na ok. 1h 10 min., nagrzanego do temp. 190 stopni. Upieczoną roladę ostudzić i pokroić.