Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Rolada serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa przekąska z sera.

Rolada serowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada serowa

 

  • 1/2 kg twardego żółtego sera
  • 20 dag szynki konserwowej
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki masła
  • 2-3 serki topione z szynką lub kremowe
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Rolada serowa
Zagotowujemy taką ilość wody, żeby można było zanurzyć całą kostkę sera. Do wrzątku wkładamy ser i pozostawiamy na 30-40 min., aż zmięknie. Nie gotujemy. Masło ucieramy z serkami topionymi. Szynkę i jaja kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Dodajemy do masy serowej,m mieszamy. Żółty ser wyjmujemy z garnka, rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stwardniała.
Rolada serowa
Żółty sem musi być cały zanurzony we wrzątku.
Rolada serowa
Miękki ser rozwałkowujemy na placek grubości około 2 mm.
Rolada serowa
Na ser nakładamy przygotowany farsz z serków, jaj i szynki.
Rolada serowa
Roladę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.