SUPERPRZEPIS

Rolada serowa z pieczarkami i porem

  • 6
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Rolada serowa z pieczarkami i porem

Mocno serowa, bardzo smaczna propozycja zarówno dania obiadowego jak i zimnej przekąski. Idealnie komponuje się z intensywnym, ostrym smakiem pora.

Składniki:

Rolada serowa z pieczarkami i porem

 

  • Ciasto:

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 500g sera żółtego

 

  • Farsz:

 

Sposób przygotowania:

Rolada serowa z pieczarkami i porem

ETAP 1:

Rolada serowa z pieczarkami i porem
skłądniki wymieszać ze sobą mikserem a następnie wyłożyć na baszkę

Ciasto
Żółty ser starty na tarce oraz jajka i majonez wymieszać mikserem. Tak przygotowaną masę jajeczno-serową wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25 x 40 cm), piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Po tym czasie delikatnie oderwać papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić.

ETAP 2:

Oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki podsmażyć na maśle z drobno pokrojonym porem, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Filet z kurczaka pokroić w cienkie plastry, rozbić troszkę tłuczkiem i posypać solą i pieprzem.

ETAP 3:

Rolada serowa z pieczarkami i porem
na upieczoną masę jajeczno serową układać filet pieczarki i ser topiony

Ciepłe ciasto serowe posypać połową startego żółtego sera, ułożyć wcześniej przygotowane pieczarki z porem, dodać pokrojony w kosteczkę ser topiony pieczarkowy, a następnie ułożyć plastry fileta z kurczaka i na wierzchu posypać resztą żółtego sera.
Całość ciasta zwinąć w roladę, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno w postaci przekąski.

Tagi:

rolada