aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Rolada śmietanowa z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna rolada śmietanowa z brzoskwinią

Rolada śmietanowa z brzoskwinią

Składniki:

Rolada śmietanowa z brzoskwinią

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ większe szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 brzoskwinie
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • ½ szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Rolada śmietanowa z brzoskwinią
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ubijając wlać ok. 1/3 szklanki wody. Całość delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 15-17 minut w temp. 200 stopni. Gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę, zrolować i przestudzić. Krem: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody, ostudzić. Śmietanę mocno schłodzić. Ubić śmietanę razem z cukrem pudrem. Wlać zimną żelatynę i starannie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Na biszkopcie rozsmarować masę, ułożyć owoce i zwinąć. Roladę schłodzić około godziny w lodówce.