Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rolada śmietanowo jagodowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczniutka rolada z jagodami

Rolada śmietanowo jagodowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada śmietanowo jagodowa

 

  • Ciasto:
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • około 1 l śmietany 18%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód
  • Polewa:
  • Pół kostki margaryny Kasi
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 3 łyż.kakao
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Rolada śmietanowo jagodowa
CIASTO:Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon. KREM: 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z jagodami. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała , rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Polewa: Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kakao dokładnie wymieszać,gotować na małym ogniu ,aż zacznie gęstnieć. Wylać i rozsmarować na roladę. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Rolada śmietanowo jagodowa
Śmietanę zmiksować z cukrem i żelatyną oraz z jagodami.
Rolada śmietanowo jagodowa
Na upieczoną roladę wyłożyć masę i dokładnie zwinąć.