ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Rolada staropolska

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Troszkę jest pracy przy roladzie z cielęciny, ale praca warta smaku

Rolada staropolska

Składniki:

Rolada staropolska

 

Sposób przygotowania:

Rolada staropolska
Umyte i osuszone mięso przeciąć wzdłuż do połowy, lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, wyforować równy płat, skropić sokiem z cytryny.

Przygotować farsz: drobniutko pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokruszony chleb i bułkę tartą, chwilę mieszając dusimy razem. Umyte rodzynki zalać winem, cebulę i chleb zdjąć z ognia.Wsypać otartą skórkę z pomarańczy i zioła, wrzucić rodzynki, wbić jajko, wyrobić masę , osolić. Na płacie mięsa lekko oprószonym solą rozprowadzić przygotowany farsz. Roladę ciasno zawinąć, owiązać nitką. Posmarować stopionym tłuszczem, wymieszanym z mielonym zielem angielskim, przełożyć do brytfany, polać pozostałym tłuszczem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 10-15 min, po czym zmniejszyć ogień i piec ok 40 min,często skrapiając sokiem z pomarańczy i wytworzonym sosem.