Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1296]

Rolada szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego jeszcze smakuje wybornie. Mąż wręcz przepada za taką roladą.

Rolada szpinakowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada szpinakowa

Ciasto

Farsz :

  • serek śmietankowy z ziołami - 2 opak
  • chrzan - 1 łyżeczka
  • łosoś w plastrach - 200 g

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, przesmażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać żółtka jaj, mąkę i gałkę muszkatołowa, dokładnie wymieszać.

Następnie ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do szpinaku, ostrożnie wymieszać.

Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok.10-15 minut.

Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem, ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę.

Roladę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki.
Rolada szpinakowa
Szpinak został przesmażony na maśle z czosnkiem
Rolada szpinakowa
Piana z białek została wymieszana ze szpinakiem
Rolada szpinakowa
Masa została wyłożona na blachę do pieczenia
Rolada szpinakowa
Na upieczoną roladę wyłożono serki i łososia