grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Rolada szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna i kolorowa rolada szpinakowa z farszem z ricotty, papryki, czarnych oliwek, aromatyzowana parmezanem i oregano, idealna jako przekąska na rozmaitych spotkaniach i rodzinnych uroczystościach.

Rolada szpinakowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada szpinakowa

Ciasto szpinakowe

Farsz

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa

Przygotowanie szpinaku

Rolada szpinakowa
Szpinak mielimy blenderem lub drobno siekamy.

Oczyszczony, umyty i osuszony szpinak podsmażamy na 2 łyżkach oleju z dodatkiem 2 ząbków czosnku.

Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 2-3 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Ostudzony szpinak mielimy na gładką masę.

Przygotowanie ciasta szpinakowego

Rolada szpinakowa
Do przygotowania ciasta szpinakowego możemy użyć miksera.

W misce mieszamy zmielony szpinak, 1 jajko i 2 żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę i sodę.

Na koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek. Ciasto dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Pieczenie ciasta szpinakowego

Rolada szpinakowa

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Prostokątną blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia, na które wylewamy ciasto szpinakowe.

Ciasto pieczemy ok. 10-15 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie farszu

Rolada szpinakowa

Ricottę odsączamy na sicie.

Oczyszczone papryki oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę.

W miseczce mieszamy ricottę ze startym parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami.

Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.

Przygotowanie rolady szpinakowej

Rolada szpinakowa

Z upieczonego ciasta delikatnie usuwamy papier do pieczenia.

Ciasto równomiernie smarujemy farszem, po czym zwijamy roladę.

Roladę odstawiamy na godzinę do lodówki.