Rolada szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada warzywna i bardzo pożywna.

Rolada szpinakowa

Składniki:

Rolada szpinakowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa
Przygotowanie: Mąkę ( czubatą łyżkę odłożyć) wyrobić mikserem z jajkami,olejem i połową łyżeczki soli,a następnie zagnieść ciasto.Po wyrobieniu zawinąć je w folię przezroczystą i odłożyć na 30 minut. W tym czasie umyć szpinak,oczyścić i osuszyć,pokroić w paski.Obrać 2 cebule,pokroić w kostkę.Boczek również pokroić w kostkę,wysmażyć na skwarki.Wrzucić pokrojoną cebulę,całość poddusić.Dodać szpinak,dusić jeszcze 10 minut,od czasu do czasu mieszając.Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto przełożyć ma lnianą ściereczkę,rozwałkować w prostokąt 30x40.Rozłożyć na nim przygotowane warzywa,posypać utartym żółtym serem.Za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w roladę,końce ściereczki związać.Całość włożyć do osolonego wrzątku,gotować około 30 minut. W tym czasie obrać i posiekać trzecią cebulę.Pieczarki oczyścić,umyć,pokroić na połówki.Tłuszcz rozgrzać na patelni,zeszklić cebulę.Dodać pieczarki,smażyć około 8 minut,stale mieszając.Posypać resztą mąki,podlać rosołem i śmietaną.Zagotować,doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć roladę ze ściereczki,pokroić w plastry.Podawać posypaną natką pietruszki z sosem pieczarkowo -śmietankowym.