szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Rolada szpinakowa z łososiem na 12 sposobów!

Rolada szpinakowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ta roladka szpinakowa zaskoczyła wszystkich pysznym smakiem i łatwością wykonania. Zagościła już na stałe na Naszym stole. Jest pyszna i zdrowa.

Rolada szpinakowa

Składniki:

Rolada szpinakowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa
Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim szpinak z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Podsmażamy aż do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy żółtka jaj. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do szpinaku i mieszamy łyżką. Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (24 na 28 cm), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem, następnie z jednej strony (węższej) układamy szpinak i zaczynając od tej strony zwijamy w roladę. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce (min godzinę). Po wyciągnięciu kroimy na plasterki.