bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Książka Kucharska: Rolada szpinakowa z łososiem na 12 sposobów!

Rolada szpinakowa z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to idealna propozycja np. na Święta Bożego Narodzenia, sylwester, nowy rok lub inną uroczystość rodzinną.

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

Rolada szpinakowa z łososiem

 

  • Ciasto szpinakowe:

 

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • 1 serek chrzanowy

 

  • 2-3 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z łososiem
Na patelni roztopić masło, dodać mrożony szpinak, smażyć go na małym ogniu do momentu odparowania wody .Dodać czosnek przeciśnięty przez praską, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez 5 minut.

Szpinak przełożyć na sitko, żeby odcedzić nadmiar wody. Do ostygniętego szpinaku dodać żółtka i zmiksować, na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Formę do pieczenia rolady wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ser feta i setek chrzanowy wymieszać razem i doprawić chrzanem do smaku.

Ciasto szpinakowe posmarować serkiem i ułożyć plastry wędzonego łososia .Roladę zwinąć dość ciasno i zawinąć ja w folię aluminiową. Na noc wstawić do lodówki. 

Tagi:

rolada szpinak