Strona główna Rolada szpinakowo-serowa z szynką

Rolada szpinakowo-serowa z szynką

Tit offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 820
zdjęcia: 1 z 1
Rolada szpinakowo-serowa z szynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Roladę szpinakową można zrobić w wersji vege - bez szynki


trudność: średne
czas:

Rolada szpinakowo-serowa z szynką - SKŁADNIKI:

  • 6 plastrów szynki bez skóry
  • pół opakowania szpinaku mrożonego lub ½ kg świeżych liści szpinaku
  • 250 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany
  • 4 jaja
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Rolada szpinakowo-serowa z szynką - PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrozić i dobrze odcedzić. Jeżeli używamy świeżych liści – to trzeba je umyć odciąć ogonki, drobno pokroić. Cebulkę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle, dodać szpinak i przez 5 minut smażyć ciągle mieszając, zestawić z ognia, przestudzić, dodać żółtka jaj. Doprawić solą, pieprzem, gałką, ostudzić. Z białek ubić pianę i dodać ją do szpinaku. Delikatnie wymieszać.



Rozgrzać piekarnik do temp około 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego ciasto szpinakowe – rozsmarować na grubość ok. 1 cm.  Piec 15 minut, wyjąć z piekarnika i przykryć papierem, żeby ciasto nie straciło wilgoci. Ser zmielić z jogurtem – dosolić do smaku.  Wystudzić ciasto, po czym układać  na nim szynkę, posmarować twarogiem i zrobić roladę. Zawinąć roladę w folię i pozostawić na noc w lodówce. Przed podaniem pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.

 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolada szpinakowo-serowa z szynką (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-12-16 16:51
Fantastyczny pomysł i pięknie wyglada.
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-12-16 19:57
Bardzo fajny pomysł.
Skomentuj
Oceń:
0
kimo8

kimo8
offline

2012-08-05 17:41
Super pomysł Naprawdę pycha myślałem że rolada sie rozleci ale wyszła doskonale a smak niebo w gę...
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-08-05 19:34
Super wygląda i tak samo smakuje,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Pasztet z żurawiną Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Pierogi z farszem z kaczki
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą Pierogi z kapustą i grzybami Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim Pieczona szynka z rozmarynem Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Pierogi z burakami i grzybami Pączki z czekoladą i rodzynkami Pączki z nutą pomarańczy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane