Strona główna Rolada szpinakowo-serowa z szynką

Rolada szpinakowo-serowa z szynką

Tit - Przepis na: Rolada szpinakowo-serowa z szynką offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 820
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Rolada szpinakowo-serowa z szynką
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Roladę szpinakową można zrobić w wersji vege - bez szynki


trudność: średne
czas:

Rolada szpinakowo-serowa z szynką - SKŁADNIKI:

  • 6 plastrów szynki bez skóry
  • pół opakowania szpinaku mrożonego lub ½ kg świeżych liści szpinaku
  • 250 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany
  • 4 jaja
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Rolada szpinakowo-serowa z szynką - PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrozić i dobrze odcedzić. Jeżeli używamy świeżych liści – to trzeba je umyć odciąć ogonki, drobno pokroić. Cebulkę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle, dodać szpinak i przez 5 minut smażyć ciągle mieszając, zestawić z ognia, przestudzić, dodać żółtka jaj. Doprawić solą, pieprzem, gałką, ostudzić. Z białek ubić pianę i dodać ją do szpinaku. Delikatnie wymieszać.



Rozgrzać piekarnik do temp około 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego ciasto szpinakowe – rozsmarować na grubość ok. 1 cm.  Piec 15 minut, wyjąć z piekarnika i przykryć papierem, żeby ciasto nie straciło wilgoci. Ser zmielić z jogurtem – dosolić do smaku.  Wystudzić ciasto, po czym układać  na nim szynkę, posmarować twarogiem i zrobić roladę. Zawinąć roladę w folię i pozostawić na noc w lodówce. Przed podaniem pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.

 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rolada szpinakowo-serowa z szynką (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-12-16 16:51
Fantastyczny pomysł i pięknie wyglada.
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-12-16 19:57
Bardzo fajny pomysł.
Skomentuj
Oceń:
0
kimo8

kimo8
offline

2012-08-05 17:41
Super pomysł Naprawdę pycha myślałem że rolada sie rozleci ale wyszła doskonale a smak niebo w gę...
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-08-05 19:34
Super wygląda i tak samo smakuje,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Wilgotny piernik powidłowy Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Świąteczne pierniczki choinkowe
 Kruche serduszka z witrażem  Rolada Yule Log  Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową Czekoladowe serduszka z orzechami Bigos z pulpetami
Ciasteczka z suszoną żurawiną Kruche rożki waniliowe Śledzie po kaszubsku

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane