madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Rolada w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wieprzowy farsz otulony drobiową kołderką, podawany z sosem grzybowym z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Rolada w sosie grzybowym

Składniki:

Rolada w sosie grzybowym

Mięso

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • jarzynka do smaku

Farsz

Sos grzybowy

  • 30 dag grzybów leśnych ( mogą być mrożone)
  • 3-4 suszone grzybki
  • 1 cebula biała
  • jarzynka do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Rolada w sosie grzybowym

Kurczak

Rolada w sosie grzybowym
Rozbitą cieniutko pierś kurczaka przyprawiamy do smaku jarzynką

Umytą i osuszoną pierś kurczaka rozbijamy bardzo cieniutko i przyprawiamy do smaku jarzynką posypując całą jedną stronę.

Farsz

Rolada w sosie grzybowym
Do miski wkładamy zmielone mięso oraz pozostałe składniki na farsz

Łopatkę wieprzowa mielimy, następnie dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Zwijanie rolady

Rolada w sosie grzybowym
Układamy farsz wieprzowy i zwijamy roladkę

Na płacie rozbitego mięsa drobiowego układamy masę z wieprzowego farszu i zwijamy roladkę. Możemy związać nićmi wtedy będziemy pewni, że nam się nie rozpadnie.

Smażenie

Rolada w sosie grzybowym
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy roladkę z każdej strony

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i z każdej strony smażymy roladkę, aż nabierze złotobrązowej barwy.

Sos

Rolada w sosie grzybowym
Gdy podsmażymy roladę dodajemy posiekana biała cebulę oraz grzyby lesne

Gdy zrumienimy mięso dodajemy drobno pokrojone grzyby leśne oraz obrana i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko podsmażą dolewamy wodę i dodajemy suszone grzyby. Dusimy na wolnym ogniu, aż zmiękną, a mięso do tego czasu tez powinno się dopiec.

Wykańczanie potrawy

Rolada w sosie grzybowym
Wyjmujemy rolade z garnka i odkładamy na deskę aby pooddychało

Wyciągamy upieczoną roladę na deskę, aby odpoczęło, a w tym czasie sos zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i trochę wody. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, a także jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku. Roladę kroimy na kawałki układamy na półmisku polewamy sosem grzybowym, a na wierzchu obficie posypujemy posiekana natką pietruszki.