Rolada w zielonym lisciu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Marchewki obrać, umyć. Włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 10 minut,

Rolada w zielonym lisciu

Składniki:

Rolada w zielonym lisciu

 

  • 8 porcji

 

 

  • główka kapusty włoskiej

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego

 

  • 2 bułki kajzerki

 

  • 5 niedużych marchewek

 

 

 

 

 

 

  • szklanka bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Rolada w zielonym lisciu
Marchewki obrać, umyć. Włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 10 minut, odcedzić. Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Bulki moczyć 10 minut w zimnej wodzie. Bułki odcisnąć, włożyć do miski, wbić żółtko, dodać śmietanę i mięso, przyprawić solą i pieprzem, utrzeć na pulchną masę. Liście kapusty rozłożyć na stole jeden obok drugiego w dwóch warstwach tak, aby powstał kwadrat. Farsz rozsmarować na liściach, rozłożyć oliwki i marchewki, całość zwinąć, formując roladę. Obwiązać bawełnianą nicią. Roladę włożyć do rondla, obło żyć wiórkami masła, podlać gorącym bulionem. Dusić pod przykry ciem 40 minut. Podawać z ryżem. Porcja 225 kcal.