Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rolada z mięsa wieprzowego, nadziana także mięsem przygotowana w sosie pieczeniowym z natka pietruszki.

Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego w kawałku
  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 jasny sos pieczeniowy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • przyprawa do wieprzowiny

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym
Mięso wieprzowe w kawałku przekroić wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden większy płat mięsa. Wtedy rzbić mięso tłuczkiem, by po zwinięciu w roladę mogło sie dopiec w środku i nie było zbyt grube, ale też nie za cienkie. Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron. Mięso mielone też przyprawić i położyć na brzeg rozbitego wcześniej kawałka. Zwinąć ciasno w roladę i związać sznurkien. Pomarować olejem i obsypać przyprawą do wieprzowiny. Zapiec w 200 stopniach przez godzinę, a potem schłodzić. Wystudzoną roladę pokroić na porcje i ułożyć na wytłuszczopnej patelni wraz z posiekana cebulą. Zrumienić mięso z obu stron, a następnie podlać je wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec zagęścić sosem pieczeniowym, zagotować i posypać natka pietruszki.
Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym
pokrojona w kawalki rolade wraz cebulka dajemy na patelnie.
Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym
mieso rumienimy z obu stron wraz z cebulka
Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym
dodajemy rozrobiony jasny sos pieczeniowy
Rolada wieprzowa w sosie pieczeniowym
na koniec wsypujemy posiekana natke pietruszki