malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rolada z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubię boczek jako dodatek do kanapek. Ugotowany w takiej postaci ma śliczny kształt, fajnie prezentuje się na stole.

Rolada z boczku

Składniki:

Rolada z boczku

 

  • 1 duży plaster surowego boczku,
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 litry wywaru warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku
Doprowadzamy do zagotowania wywar. Następnie dodajemy listki. Wlewamy ocet, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną cebulę. Wlewamy olej. Boczek zwijamy w kształt rolady, ciasto związujemy siatką wędliniarską. Wkładamy i gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu. Wyłączamy ogień i zostawiamy boczek do ostygnięcia. Wyjmujemy i podajemy na zimno.

Tagi:

rolada