Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z cielęciny nadziewana jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Roladę z cielęciny podawać na gorąco lub zimno.

Rolada z cielęciny nadziewana jajkami

Składniki:

Rolada z cielęciny nadziewana jajkami

 

  • 1,5 kg cielęciny bez kości
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 10 dag szynki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 5 suszonych grzybków
  • 1/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rolada z cielęciny nadziewana jajkami
Kostkę rosołową wymieszać w 1 szkl wrzącej wody. Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, tak aby powstał płat mięsa. Zbić tłuczkiem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć pieprzem i roztartymi grzybami. Jajka gotowane i szynkę bardzo drobno posiekać, wymieszać s surowymi jajkami i bazylią, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na płacie mięsa ułożyć połowę wędzonego boczku pokrojonego w plasterki, posmarować masą jajeczną i zwinąć w rulon. Zrolowane mięso owinąć pozostałym boczkiem, związać bawełnianą nitką i ułożyć w brytfannie, polać oliwą, włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 50-60 minut, skrapiając od czasu do czasu winem i bulionem.