Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada z dorsza

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Namoczoną w mleku i odciśniętą bulkę zemleć w ma­szynce wraz z lekko

Rolada z dorsza

Składniki:

Rolada z dorsza

 

Sposób przygotowania:

Rolada z dorsza
Namoczoną w mleku i odciśniętą bulkę zemleć w ma­szynce wraz z lekko rozmrożonymi filetami. Cebulę pokro­ić w kostkę i zrumienić na tłuszczu, dodać zmieloną masę, jajo, doprawić pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Na zmo­czoną w zimnej wodzie płócienną serwetę wyłożyć masę, uformować wałek, zwinąć i związać końce sznurkiem. Przygotować specjalne naczynie do gotowania ryb. Ułożyć roladę na wkładce, wstawić do naczynia, dodać oczyszczo­ną i pokrojoną włoszczyznę, zalać wrzącą osoloną wodą. Gotować na wolnym ogniu godzinę. Następnie przestudzić w wywarze, wyjąć razem z wkładką, ostrożnie rozwiązać serwetę, pokroić roladę na plastry grubości 1,5-2 cm. Po­dawać na gorąco z sosem (np. pomidorowym, chrzano­wym, koperkowym) oraz ziemniakami i surówką lub na zimno z ostrymi zimnymi sosami (np. tatarskim lub greckim).