kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

rolada z indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna rolada z indyka z boczkiem- słodkawo-ostra i pachnąca tymiankiem z pieczonymi warzywami

rolada z indyka

Składniki:

rolada z indyka

 

  • porządny filet z indyka, rozklepany na spory płat
  • 10 dag wędzonego boczku
  • łycha tymianku
  • poszatkowana cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka francuskiej musztardy
  • łyżeczka ostrej papryki i 3 łyżki dżemy porzeczkowego
  • łyżeczka octu winnego
  • olej do obsmażenia
  • 4 marchewki pokrojone w kostkę
  • 8 ziemniaków
  • około 1 l bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

rolada z indyka
Płat mięsa najlepiej taki ze skórą!!! natrzeć sola i pieprzem, posmarować musztardą i posypać połową tymianku. Ułożyć plastry- dość cienkie wędzonego boczku. Dżem wymieszać z papryką i octem, posmarować boczek na płacie mięsa, zwinąć roladę, obwiązać nicią. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć na rumiano roladę, włożyć ja wraz z tłuszczem do dwa razy większego niż ona naczynia, dolać bulionu do połowy jej wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Dodać pokrojone marchewki. Po 20 min pieczeń obrócić. Ziemniaki wyszorować, pokroić w gruba kostkę, po kolejnych 20 min wrzucić do piekącego się mięsa, które znów obrócić, podlać płynem i posypać tymiankiem. Całość piecze się około 1-1.2 godz, powinna być obracana i polewana żeby nie wyschła co 20 min.

Tagi:

indyk rolada