EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Aromatyczna rolada to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę. Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki.

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami

 

 

  • Pesto
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 40ml soku z limonki
  • 80ml oliwy extra virgin
  • 50g sera parmezan
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami

ETAP 1:

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami
Fileta oprószyć solą i pieprzem odstawić w chłodne miejsce

1. Umyty filet z indyka rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli. Odstawić na około 30 minut.

ETAP 2:

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami
wszystkie składniki na pesto wrzucić do malaksera

2. Pesto
Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę, parmezan, dodać sok z limonki oraz oliwę. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami
suszone pomidory osuszyć a następnie drobno pokroić

3. Suszone pomidory osuszyć z oliwy i drobno posiekać.

ETAP 4:

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami

4. Pesto rozsmarować na płacie z indyka a na wierzchu ułożyć warstwę posiekanych suszonych pomidorów. Całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia.

ETAP 5:

Rolada z indyka nadziewana pesto i pomidorami

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około
40 minut.