Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Rolada z indyka z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso z indyka jest zdrowe i lekkostrawne. Ja szczególnie lubię je w postaci rolady z owocowym nadzieniem.

Rolada z indyka z morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z indyka z morelami

 

Sposób przygotowania:

Rolada z indyka z morelami
Mięso z indyka rozkrajamy na płat, który następnie rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek siekamy drobno i nacieramy nim mięso. Następnie mięso smarujemy oliwą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Morele myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy pestki. Cześć świeżych moreli odkładamy na bok.

Na płat mięsa wykładamy świeże i suszone morele, zwijamy roladę, obwiązujemy ją nicią. Roladę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem, obkładamy odłożonymi morelami i pieczemy 40 minut w 200 st.C. Usuwamy nić, kroimy indyka na plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Rolada z indyka z morelami
Roladę pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym