zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rolada z jabłkami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Rolada na szybko z jabłkami i truskawkami. Znalazłam jeszcze w zamrażarce truskawki, dodałam je więc do rolady. Najlepiej smakowała nam jeszcze letnia.

Rolada z jabłkami i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z jabłkami i truskawkami

 

  • 6 jajek ( M )
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 500 ECO
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/3 szk bułki tartej
  • 4 średnie jabłka
  • 500 g mrożonych truskawek ( mogą być świeże )
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Rolada z jabłkami i truskawkami
Formę o wymiarach 30 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wierzch wysmarować cienko masłem lub margaryną i posypać połową bułki tartej. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i rozrzucić na blachę. Potem wyłożyć truskawki, posypać wszystko resztą bułki i cukrem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z obydwoma cukrami, potem dodawać po jednym żółtku i nadal mieszać. Na koniec dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie masę. Wyłożyć ja przygotowane owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut ( mi zegar się zaciął i troszkę za długo się piekła, ale 30 minut to maksimum ). Wyjąc blachę z piekarnika, położyć na górze ściereczkę a na nią dobrze jest położyć dużą deskę lub kawałek płyty ( czystej ) i uważając aby się nie poparzyć odwrócić wszystko ( góra na dół ). Z ciasta zdjąć papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zawinąć w nią roladę. Zostawić do wystudzenia a potem posypać cukrem pudrem.
Rolada z jabłkami i truskawkami
na blachę wyłożyć przygotowane jablka i truskawki
Rolada z jabłkami i truskawkami
potem wyłożyć na owoce przygotowane ciasto
Rolada z jabłkami i truskawkami
upieczony placek zawinąc w roladę w ściereczkę
Rolada z jabłkami i truskawkami
wystudzoną roladę posypac cukrem pudrem .