admin

admin

Złoty Ekspert
[Przepisów: 680]

Rolada z kaczki

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1579

Umytą tuszkę pozbawić kości, roz­łożyć płasko, natrzeć solą. Cielęcinę,

Rolada z kaczki

Składniki:

Rolada z kaczki

  • kaczka (z wątróbką i żołądkiem)

  • 2 jaja

  • bułka

  • łyżeczka masła roślinnego

  • 1,5 litra wywaru z jarzyn

  • majeranek

Sposób przygotowania:

Rolada z kaczki

Umytą tuszkę pozbawić kości, roz­łożyć płasko, natrzeć solą. Cielęcinę, wieprzowinę, podroby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Dodać drobno pokrojone pieczarki, uduszone na maśle, żółtka, przyprawy i utrzeć na jednolitą masę. Dołożyć pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Farsz rozłożyć na mięsie, zrolować je i dokładnie zszyć. Włożyć do wrzącego wywaru z jarzyn i gotować 2 godz. na małym ogniu lub wstawić do piekarnika i upiec. Podawać na gorąco lub na zimno z żurawinami albo borówkami i ostrymi sosami.