Rolada z kaczki

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Umytą tuszkę pozbawić kości, roz­łożyć płasko, natrzeć solą. Cielęcinę,

Rolada z kaczki

Składniki:

Rolada z kaczki

 

  • kaczka (z wątróbką i żołądkiem)

 

 

  • 2 jaja

 

 

  • bułka

 

 

  • łyżeczka masła roślinnego

 

  • 1,5 litra wywaru z jarzyn

 

  • majeranek

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kaczki
Umytą tuszkę pozbawić kości, roz­łożyć płasko, natrzeć solą. Cielęcinę, wieprzowinę, podroby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Dodać drobno pokrojone pieczarki, uduszone na maśle, żółtka, przyprawy i utrzeć na jednolitą masę. Dołożyć pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Farsz rozłożyć na mięsie, zrolować je i dokładnie zszyć. Włożyć do wrzącego wywaru z jarzyn i gotować 2 godz. na małym ogniu lub wstawić do piekarnika i upiec. Podawać na gorąco lub na zimno z żurawinami albo borówkami i ostrymi sosami.

Tagi:

kaczka rolada