halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Rolada z kaszą jaglaną.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 38

Bardzo smaczna rolada.Kto nie lubi kaszy jaglanej w tej roladzie na pewno ją polubi.

Rolada z kaszą jaglaną.

Składniki:

Rolada z kaszą jaglaną.

 

  • 2 cienkie parówki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 25 dag pieczarek
  • pęczek siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanych liści selera
  • pęczek siekanego koperku
  • 1 mały por
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka śmietany bio
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 wafel

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kaszą jaglaną.
Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odsączamy.Białe części pora kroimy w piórka.Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.Rozgrzewamy oliwę dodajemy pora,pieczarki,przysmażamy.Następnie dodajemy koperek,natkę pietruszki oraz selera.Mieszamy razem,chwilę podsmażamy,dodajemy kaszę jaglaną oraz łyżkę śmietany.Mieszamy dokładnie,doprawiamy do smaku pieprzem i solą.Gorącym farszem smarujemy wafla.Na brzegu wafla układamy parówki i gdy wafel lekko nasiąknie zwijamy w roladę.Kroimy w plastry 2 cm lub 2,5 cm.Podajemy z sosem grzybowym.