monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 194
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś pysznego,lekkiego i delikatnego do niedzielnej kawki? Zapraszam na roladę biszkoptową z musem mirabelkowym przygotowanym w foremkach na lód i jeżynami. Pyszne i piękne, zapraszam.

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami

 

 

  • Mus mirabelkowy:
  • 250 g mirabelek ( waga z pestkami)
  • 20 g ksylitolu lub 50 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny +2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki wody

 

  • Krem kokosowy:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 250 g jogurtu greckiego lekkiego
  • 10 g ksylitolu lub 30 cukru

 

 

  • Forma 32*32 cm

Sposób przygotowania:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami

Mus mirabelkowy:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami
ugotowane śliwki przetrzeć przez sitko i wybrać pestki

Owoce umyć i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać wodę i ksylitol. Zagotować.

Gotować do miękkości i rozpadnięcia owoców.

Przełożyć zawartość rondelka na sito i przetrzeć dokładnie.

Wybrać pestki i miąższ z sita dodać do rondelka, postawić ponownie na ogień i gotować jeszcze minutę.

Następnie zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do ostygnięcia.

Następnie przełożyć do foremki na lód i zostawić do całkowitego stężenia.

Krem kokosowy:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami
jogurt przełożyć na sitko i wstawić do lodówki na całą noc

Jogurt przełożyć na sito i zostawić na całą noc w lodówce.

ETAP 3:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami
z mleczka kokoswego oddzielić gęstą śmietanę od tej płynnej

Mleczko kokosowe zostawić na co najmniej dobę w lodówce. Następnie oddzielić stałą część od płynnej ( u mnie wyszło około 300 g).

Stałą część przełożyć do miski i ubić mikserem.

Dodać ksylitol i ponownie ubić.

ETAP 4:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami
do ubitego mleczka dodać serek lebnah i wymieszać

Odłożyć 2 łyżki do osobnej miseczki , a do reszty dodać odcieknięty jogurt czyli serek lebnah i dokładnie wymieszać.

Biszkopt:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami
do ubitych białek dodać ksylitol a potem po żółtku

Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać obie mąki oraz proszek do pieczenia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać.

Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.

Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników.

ETAP 6:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami
ciasto biszkoptowe wylać na blachę i wyrównać

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut.

Wyjąć z piekarnika.

Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie:

Rolada z kokosowym kremem, musem mirabelkowym i jeżynami
na biszkopt wyłożyć składniki nadzienia i zrolować

Zimny biszkopt rozwinąć i rozsmarować krem kokosowy. Na wierzchu rozsypać jeżyn.

Na jednym z końców ułożyć kulki z musu mirabelkowego i ściśle zwinąć w roladę. Następnie przełożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Przed podaniem udekorować pozostawioną śmietanką kokosową, jeżynami i kulkami musu mirabelkowego.