SUPERPRZEPIS

Rolada z kremem jeżynowym

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Rolada z kremem jeżynowym Więcej zdjęć (5)

Prosta roladka z jasnego ciasta która fajnie komponuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem.

Składniki:

Rolada z kremem jeżynowym

Ciasto na roladę:

Krem:

  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 200 g jeżyn
  • 5 łyżek mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • cukier ok 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem jeżynowym
Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Nastęnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka natomiast utrzeć z cukrem.

Potem dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać.

Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut.

Gorące ciasto ułożyć na ściereczce wierzchem do ściereczki, zdjąć papier i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem jeżynowy.

Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścic żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jeżyny zmiksować na mus, jeśli przeszkadzają nam pesteczki przetrzeć przez gęste sito.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać też jeżynowy mus oraz wystudzoną żelatynę. Wszystko zmiksować.

Gotowy krem wstawić na kilka minut do lodówki aby lekko zesztywniał dzięki temu nie spłynie z ciasta i będzie się ładnie rozprowadzał. Gdy krem zesztywnieje delikatnie rozwinąć ciasto i posmarować kremem.

Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny aby krem dobrze stężał.

Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać tylko cukrem pudrem.
Rolada z kremem jeżynowym
Żółtka oddzielić od białek. Nastęnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka natomiast utrzeć z cukrem. Potem dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać.
Rolada z kremem jeżynowym
Gorące ciasto ułożyć na ściereczce wierzchem do ściereczki, zdjąć papier i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia.
Rolada z kremem jeżynowym
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać też jeżynowy mus oraz wystudzoną żelatynę.
Rolada z kremem jeżynowym
Gdy krem zesztywnieje delikatnie rozwinąć ciasto i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny aby krem dobrze stężał.