petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Rolada z kremem rumowo-czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na roladę z kremem czekoladowo-rumowym

Rolada z kremem rumowo-czekoladowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z kremem rumowo-czekoladowym

 

 

  • Krem:
  • masła, 2/8 szklanki cukru, 2 jajka, 3 łyżki kakao, 50- 70 ml rumu, 100g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem rumowo-czekoladowym
Jajka z wodą ubijać przez jedną minutę na puszystą masę, dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez dwie minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto natychmiast wylać na blachę, delikatnie wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.Piec około 10 – 12 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i jak najszybciej zwinąć gorące ciasto w rulonik, najłatwiej będzie na szmatce. Zostawić do wystygniecia. Przygotowac krem: Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a masa jajeczna utraci smak surowizny i stanie się puszysta i gęsta, wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i ubijamy do chwili ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem "na puch" i dodajemy porcjami masę jajeczną, a następnie rum i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Do utartej masy dajemy rodzynki i całość lekko mieszamy. Przygotowanym kremem smarujemy rozwinięte ciasto i wystygnięte. Następnie zwijamy je:)) KOniec
Rolada z kremem rumowo-czekoladowym
Przygotowany czekoladowy krem
Rolada z kremem rumowo-czekoladowym
jest pyszny nie tylko na tym ciescie