iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Rolada z łososia

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada wygląda elegancko na stole i smakuje świetnie, w sam raz na mały głód. Idealne danie dla osób, które nie lubią szpinaku.

Rolada z łososia

Składniki:

Rolada z łososia

 

  • 6 jajek,
  • 30 dag łososia wędzonego w plasterkach,
  • 2 serki śmietankowe ze szczypiorkiem,
  • 20 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 3 szczypty pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

Rolada z łososia

ETAP 1:

Należy szpinak dokładnie przesmażyć z dodatkiem masła i czosnku, wystudzić. Doprawić pieprzem cayenne, pieprzem czarnym oraz solą. Ubić na sztywno białka, do masy szpinakowej dodać żółtka, a następnie białka.

Masę rozkładamy na dużą metalową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy placek szpinakowy przez 30 min. w temp 170 stopni.

Gdy wystygnie zrywamy papier, smarujemy serkiem ze szczypiorem, a potem rozkładamy łososia. Zwijamy. Chłodzimy.