IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo szybka w przygotowaniu rolada na wielkie i małe przyjęcia

Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem

 

  • 5 szt pierś z kurczaka podwójna,
  • 400 gram mięso mielone,
  • 300 gram podroby drobiowe,
  • 2 szt jaja,
  • 2/3 szklanki bułka tarta,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • Przyprawa do mięsa mielonego,
  • 2 łyżki majonez tradycyjny,
  • 1 opakowanie żelatyna,
  • 1 szt kostka bulionowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem
Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, solimy i pieprzymy, układamy obok siebie tak aby stykały się dłuższymi bokami. Podroby rozdrabniamy na papkę, dodajemy mięso mielone, jajka, bułkę tartą i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub ulubionymi przyprawami wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Otrzymany farsz kładziemy na wzdłuż piersi (na piersiach, na środku). Składamy wystające piersi na górę farszu i wiążemy sznurkiem w odległości ok 3 cm. Jeśli piersi nie schodzą się u góry to możemy dołożyć na górę kawałki rozbitej osobnej piersi przed związaniem. Roladę pieczemy przez około godzinę (temp. ok 180 st.). Po ostudzeniu kroimy na 1,5-2 cm plastry i układamy na półmisku. Dekorujemy wg. uznania owocami i majonezem. Rozrabiamy żelatynę wg. przepisu na opakowaniu (najlepiej na bazie bulionu lub z kostką rosołową)i jak będzie chłodna/zimna zalewamy całość uważając aby nie rozmył się nam majonez. Podajemy na zimno po stężeniu galaretki. Smacznego
Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem
Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, solimy i pieprzymy, układamy obok siebie
Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem
Podroby rozdrabniamy na papkę, dodajemy mięso mielone, jajka, bułkę tartą
Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem
Składamy wystające piersi na górę farszu i wiążemy sznurkiem w odległości ok 3 cm
Rolada z piersi z kurczaka z pasztetem
Po ostudzeniu kroimy na 1,5-2 cm plastry i układamy na półmisku