aniakuk

aniakuk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Rolada z porem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam przepyszną roladę na Świąteczny stół lub niedzielny obiad dla gości. Idealnie nada się też jako zimna przekąska na przyjęciu.

Rolada z porem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z porem i serem

 

  • 1 kg mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo - wołowe
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 pory - biała część
  • 3 plastry żółtego sera
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

  • natka pietruszki i koperek do dekoracji

 

  • folia aluminiowa do przygotowania rolady

Sposób przygotowania:

Rolada z porem i serem
Nadzienie: por kroimy w pół plasterki, kładziemy na sitko i sparzmy gorącą wodą. Zostawiamy żeby por odciekł z nadmiaru wody. Mięso: mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajka, doprawiamy sola i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę i również dodajemy do mięsa. Wszystko dobrze mieszamy. Folię aluminiową rozkładamy na blacie, przekładamy mięso i rozkładamy mięso na wysokość około 1 cm. Następnie rozkładamy por na mięsie i zwijamy w roladę za pomocą foli, ale jej nie zwijamy. Formę o wymiarze35 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy roladę do formy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, po tym czasie układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze aż ser się rozpuści. Wykładamy roladę, układamy na talerzu i dekorujemy natką pietruszki, a talerz obsypujemy posiekanym koperkiem.
Rolada z porem i serem
Etap 1
Rolada z porem i serem
Etap 2
Rolada z porem i serem
Etap 3
Rolada z porem i serem
Etap 4