Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Rolada z truskawkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka rolada z puszystym kremem z bitej śmietany i świeżych truskawek. Idealna na rodzinne spotkania przy pysznej herbatce.

Rolada z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

Rolada z truskawkami i bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
  • 25g margaryny

 

 

  • Dodatki:
  • Kolorowy lukier
  • Cukrowe ozdoby

Sposób przygotowania:

Rolada z truskawkami i bitą śmietaną
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Do piany z białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Całość mieszamy najwolniejszymi obrotami miksera do połączenia składników. Dużą blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut (nie za długo, żeby ciasto nie wyschło za bardzo, ale oczywiście nie może być surowe). Gorące ciasto kładziemy na rozłożonej, czystej ściereczce, papierem do góry. Zrywamy papier i ciasto dość luźno rolujemy (razem ze ściereczką) i tak zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier puder. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek, a następnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Do ubitej piany dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy truskawki i po wymieszaniu odstawiamy na półgodziny do lodówki. Ciasto rozwijamy, nakładamy schłodzony krem i zawijamy roladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotową roladę ozdabiamy lukrem i cukrowymi ozdobami.