SUPERPRZEPIS

Rolada z wisienką

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Rolada z wisienką

Pozwól sobie na chwilę słodkiego zapomnienia...:)

Składniki:

Rolada z wisienką

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Krem;
  • 3/4 szklanki wiśni drylowanych
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Rolada z wisienką
Ciasto: Jajka rozbijam oddzielam żółtka od białek. Białka przekładam do miski i ubijam na puszystą pianę z cukrem oraz szczyptą soli,następnie dodaję żółtka i mieszam,na najniższych obrotach. Mąkę ziemniaczaną mieszam z proszkiem do pieczenia i wsypuję powoli po łyżce do masy cały czas delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylewam na wyłożona pergaminem dużą blachę,rozprowadzam szpatułką równomiernie wkładam ciasto do piekarnika i piekę 12-15 minut w temp 180*c po czym wyciągam i gorące wykładam na wilgotną czystą ściereczkę kuchenną i zawijam w rulon,zostawiam do wystygnięcia .W tym czasie robię krem.

Krem: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzona śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem,dodaję serek mascarpone wlewam cienkim strumieniem letnią żelatynę i dodaję do masy wydrylowane i osączone z soku wiśnie całość mieszam do połączenia. Zimną roladę odwijam smaruję kremem i zawijam ponownie w rulon.

Robię polewę: Do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzić chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę . Tak przygotowaną polewą dekorować ciasta od razu po przyrządzeniu. Udekorowane ciasto odstawiam w zimne miejsce do schłodzenia. Smacznego!