czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Roladka porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto, w którym słodycz przełamują kwaśne porzeczki.

Roladka porzeczkowa

Składniki:

Roladka porzeczkowa

 

 

  • Krem:
  • 250g serka mascarpone,
  • 250g waniliowego serka homogenizowanego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 250g czerwonych porzeczek,
  • 50g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Roladka porzeczkowa
1. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia. 2. Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, Dodać oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać, odłożyć 2 łyżki. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce.