femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Roladka z czonskiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jeżeli ktoś lubi wyrazisty smak czosnku to ta propozycja z pewnością przypadnie mu do gustu. Gorąco polecam!

Roladka z czonskiem

Składniki:

Roladka z czonskiem

 

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 100 g żółtego sera
  • Przyprawa uniwersalna
  • 1 czubata łyżka koperku świeżego lub mrożonego

 

Sposób przygotowania:

Roladka z czonskiem
Filet z piersi kurczaka umyć i zmielić na maszynce z drobnymi oczkami. Mięso wymieszać z przyprawą uniwersalną.

Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przerzucić do miseczki, dodać masło oraz ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, na koniec dodać posiekany koper. Całość bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Mięso i masę serowo - czosnkową podzielić na jednakową ilość porcji. Z masy serowej uformować wałeczki. Uszykować miseczkę z zimną wodą, w której będziemy maczać dłonie, aby mięso nam się do nich nie kleiło. Na dłoni rozkładać porcje mięsa i nakładać na nią masę serowo - czosnkową. Formować roladki.

Gotowe roladki obtaczać w mące, następnie w rozmąconym jajku i panierce z bułką tartą. Tak za panierowane roladki smażyć na gorącym oleju. Podawać jako danie obiadowe na ciepło lub na zimno jako dodatek do kanapek.