światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Roladka z indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Troszkę inny sposób na podanie kotlecików z indyka. Zamiast nudnej potrawy, zamieniamy nasze kotleciki w roladę z pieczarkami!

Roladka z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladka z indyka

 

  • 4 kotlety z indyka (grubości 2 cm)
  • 4 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • kawałek żółtego sera
  • przyprawy: pieprz i sól
  • czubryca
  • olej

Sposób przygotowania:

Roladka z indyka
Dwu centymetrowej grubouści kawałki mięsa rozbijamy cieniutko na kotleciki. Nakładamy na siebie brzegami, żeby tworzyły jedną całość. Cebulę siekamy w kostkę i podpiekamy na patelni. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość podsmażamy do momentu kiedy pieczarki nie będą surowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wykładamy na mięso. Dodajemy kilka kosteczek żółtego sera i zawijamy w roladę. Ja zawijamy roladę. Można włożyć ją na 15 minut do zamrażarki, żeby trzymała kształt, lub zasznurować nicią. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy czubrycą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. 
Roladka z indyka
Etap 1Mięso rozbijamy i nakładamy na siebie poszczególne kotleciki.
Roladka z indyka
Etap 2Przygotowany farsz wykładamy na mięso.
Roladka z indyka
Etap 3Zawijamy roladkę i wkładamy do zamrażarki.
Roladka z indyka
Etap 4Przed włożeniem do piekarnika posypujemy czubrycą.