SUPERPRZEPIS

Roladka z indyka z fasolką i warzywami

  • 1
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Roladka z indyka z fasolką i warzywami Więcej zdjęć (5)

lekkie danie gotowane w sosie własnym, pełne smaku i aromatu

Składniki:

Roladka z indyka z fasolką i warzywami

 

 

 

  • WARZYWNE SPAGHETTI - 1/2 dużego korzenia marchwi
  • po 1/2 niedużych cukinii - żółtej i zielonej
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • do smaku: pieprz ziołowy, sól morska, przyprawa ognista, cukier

 

  • SOS szpinakowy - duża garść młodych liści szpinaku
  • 3 łyżki oleju rydzowego łagodnego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • przyprawy j.w.

 

 

Sposób przygotowania:

Roladka z indyka z fasolką i warzywami
SOS SZPINAKOWY - zielone listki szpinaku umyj i osusz, zmiksuj blenderem z olejem, wodą i przyprawami na sos.

ROLADKI - Fasolkę oczyść, przytnij końcówki, zblanszuj w lekko słodkiej wodzie, osącz. Mięso o opłukaniu i osuszeniu pokrój na mniejsze kawałeczki i zmiel - wymieszaj z tartą bułką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno cebulką i przypraw do smaku. Podziel na 4 części - każdą spłaszcz na dłoni, nałóż kilka fasolek i owiń mięsem tak żeby końce były widoczne. Mięso posyp obficie koperkiem.
WARZYWNE SPAGHETTI - warzywa oczyść, cukinii nie obieraj, ale marchewkę obierz. Specjalnym nożykiem zetnij z jarzyn cieniutkie niteczki jak spaghetti. Dodaj olej, przyprawy i delikatnie wymieszaj.

GOTOWANIE - utnij 4 kawałki papieru Saga, mniej więcej kwadratowe - jest specjalnie powlekany więc nie rozmięknie. Na środku każdego połóż dużą garść spaghetti jarzynowego, na nim roladkę z fasolką. Zbierz wszystkie brzegi papieru do góry tworząc sakiewkę i zwiąż ją nitką albo sznureczkiem. Sakiewki włóż do dużego rondla, wlej wodę na 2 -3 centymetry wysokości i gotuj całość pod przykryciem ok. 20 minut. Po ugotowaniu podaj nakładając zawartość sakiewek na talerze i polewając sosem szpinakowym albo kładąc sakiewki na talerzu a każdy sobie sam swoją otworzy - w takim przypadku sos należy podać w oddzielnym naczyniu.
Roladka z indyka z fasolką i warzywami
mięso dopraw i podziel na 4 części a fasolkę oczyść i zblanszuj
Roladka z indyka z fasolką i warzywami
każdą porcję mięsa spłaszcz - ułóż na niej po kilka strączków fasoli i owiń mięsem
Roladka z indyka z fasolką i warzywami
z oczyszczonych warzyw zetnij cienkie paseczki specjalnym nożykiem
Roladka z indyka z fasolką i warzywami
porcje jarzyn i mięsa zawiń w specjalny papier i gotuj na parze