Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Roladka z mandarynką i tymiankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tymianek i mandarynka niby smakowo tak odległe od siebie znakomicie się razem komponują. Tworzą ciekawe nadzienie, delikatnego kurczaka.

Roladka  z mandarynką i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladka z mandarynką i tymiankiem

 

 

Sposób przygotowania:

Roladka z mandarynką i tymiankiem
Mięso rozbijamy na jak największe cienkie płaty. Należy uważać aby nie poprzecinać mięsa. Oprószamy solą i pieprzem. Mandarynki obieramy i na każdym płacie układamy dwa rzędy z mandarynek. Robimy to jeden przy drugim. Tymianek rozgniatamy w dłoniach i posypujemy mandarynki. Krótsze brzegi składamy do środka i rolujemy. Jajko doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mleko, dokładnie mieszamy. Zanurzamy roladki w jajku, następnie obtaczamy w bułce i układamy na patelni z gorącym tłuszczem. Należy pamiętać o zaczynaniu smażenia od strony łączenia się mięsa. Smażymy wolno na rumiano, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Roladka  z mandarynką i tymiankiem
Mięso rozbijamy na płaty, oprószamy solą i pieprzem.
Roladka  z mandarynką i tymiankiem
Z cząstek mandarynki układamy podwójny rząd owocu, posypujemy tymiankiem.
Roladka  z mandarynką i tymiankiem
Formowanie roladki zaczynamy od krótszych brzegów.
Roladka  z mandarynką i tymiankiem
Każdą następną czynność wykonujemy w taki sposób, aby łączenie zawsze było od spodu,